Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M32i77l43a38n 76K14e80s39l

23. 4. 2019 21:53

V Ořechově u Brna se vždy v květnu koná replika bitvy (z roku 1945)o Brno.Na ní jsou vždy zváni účastníci této bitvy.Němci prý ztrácí zájem o akci.Prý je nebaví více než 75 let pořád prohrávat.Kdoví jak se to vyřeší.

2 0
možnosti

Hlavne ze to bavi divaky.;-D

0 0
možnosti
Foto

I12v44a81n 91M83a49r54e63k

23. 4. 2019 20:37

P. Hnilico, Karma. R^

3 4
možnosti
Foto

LevTrocký v roce roce 1936 prohlásil: „Stalin definitivně rozvázal ruce Hitlerovi, stejně tak jeho protivníkům, a dohnal tak Evropu k válce.” Tato věta byla vyslovena ve chvíli, kdy se Chamberlain radoval z toho, že žádná válka nebude, kdy se Mussolini pokládal za mírotvorce a kdy Hitler dosud nevydal rozkaz k přípravě útoku na Polsko. Stalin si válku přál , věřil tomu, co řekl Marx, že světová válka povede k revoluci proletariátu a vítězství komunismu v Evropě. Proto si stvořil Hitlera, kterého pomáhal vyzbrojovat. To byl i důvod k podepsání nechvalného paktu s Hitlerem. V zákulisí nazýval Hitlera ledoborcem revoluce. Věděl, že vítězem války je ten, kdo do ní vstoupí jako poslední. Mohutně vyzbrojoval svoji armádu a ta byla cvičena na útočnou válku a tajně budoval na Sibiři nové divize. Nepředpokládal, že Francie padne tak rychle a věřil, že Hitler jej nenapadne do té doby, než ukončí válku s V. Británii. S čím nepočítal, že Hitler zjistí, že u hranic se shromažďují sovětská vojska a že zaútočí Hitler jako první, aniž ukončí válku s V. Británii. Na tuhle válku nebyla jeho armáda připravena. Byla cvičena na útok, ale na obranu Nebyl na ni připraven ani Hitler a ten hrál vabank. Nevěděl nic o divizích na Sibiři a nepočítal, že západ bude mohutně pomáhat SSSR. No a nakonec Stalin neovládal celou Evvropu, ale pouze východní. Po ukončení války se připravoval na další, ale jeho smrt přípravy ukončila Jak pravý archivy SSSR, které zpřístupnil Jelcin.

3 0
možnosti
Foto

Není divu, že se Stalin začal připravovat na novou válku, když se dozvěděl o štábním cvičení britské armády "Nemyslitelné":

1 2
možnosti

J60o67s54e86f 19P94o13t29r

23. 4. 2019 19:56

Druhá světová válka byla, stejně jako instalace komunismu, náboženská hnutí. Jednalo se čistě o rozšíření a upevnění ideíí, v prvním případě nacionálního socialismu, v druhém případě komunistického socialismu.

Mluvíme o Hitlerovi. Jeho prvořadým cílem bylo podmanit si západní Evropu a zavést v ní vládu německých nadlidí. Jiné plány měl se slovanskou částí Evropy. Ty považoval za méněcenné, tudíž nás chtěl zotročit, popřípadě zlikvidovat a vyhladit.

Jeho přesvědčení o mněcennosti Slovanů bylo tak silné, že ačkoliv bojoval v západní Evropě, klidně napadl Sovětský svaz s přesvědčením, že proti těm podlidem to bude pouze několikaměsíční procházka.

Také o Stalinovi se ví, že pěkně otočil. Před tím oslovoval lidi "soudruzi a soudružky", jeho první projev k válce byl "bratři a sestry" včetně pomoci od ruské pravoslavné církve

4 0
možnosti

:-).........Popsal jste to perfektně, ale jak vidno z diskuse, moc jste se nezavděčil. Já jsem dětským pamětníkem druhé světové, vnímal jsem už jako dítě co to bylo za hrůzu a jak často píši, hlavně blogerům JZ a TF, kdyby nebylo milionových obětí Rusů, tak by se nikdy nenarodili, protože podle plánů Hitlera, kterému Němci fandili, by jejich rodiče skončili na Sibiři.

To platí o většině Vašich přechytrých oponentů, kteří všechno hravě vyřeší u kompu. R^R^R^!!

2 6
možnosti

p. Hnilico a Stando - Já se nepokládám za oponenta. O válce nemá smysl besedovat - hrůza. Opravdu mne zajímá, kolik let musí uběhnout - než-li to téma přirozeným způsobem vyčichne. Už uběhlo 74 let - Vše je zřejmé - popsáno, zfilmováno - dnes je A. Hitler denně v TV - ZOOM ap. (Asi by se nestačil divit). Dnešní Německo není vojensky zastoupeno nikde - Rusko - Všude. Opravdu, co s tím? Argumenty, že bych nežil, by mne trápily velice! Jako nenarozený bych se tím velmi soužil! Úcta k oběterm jistě, máme je v rodině taky. Pořád melu - Kolik let uběhne, až ta historie nabere, (I nechtěnný pohádkový nádech). Karel IV, Husité, Švédi s naší ukradenou kronikou atd ? ... :-)

5 0
možnosti
Foto

Počátkem července, kdy již naplno běžely sovětsko – německé rozhovory, kontaktovala sovětská diplomacie Británii a Francii s návrhem smlouvy o spojenectví proti Německu. Stalin chtěl aby návrh obsahoval i klauzuli o zaručení práva SSSR na invazi do Polska a pobaltských států. To Velká Bitánie a Francie ze začátku odmítala a pak byla ochotna z důvodu zajištění míru na tuto klauzuli přistoupit Přesto dne 23. 8. 1939 tak byla v Moskvě dohoda podepsána ministry zahraničních věcí obou států, tedy Vjačeslavem Molotovem a Joachimem von Ribbentropem. Tato smlouva bývá často označována jako smlouva o vzájemném neútočení, nicméně klíčovými body smlouvy bylo právě rozdělení sfér vlivu ve východní Evropě. Bylo dojednáno, že v Pobaltí připadne Sovětskému svazu Lotyšsko, Estonsko a Finsko a že hranici v Polsku budou tvořit řeky Narev, Visla a San. Německu měl připadnout zbytek Polska a Litva. Mělo se také vzdát vlivu v jihovýchodní Evropě. Naopak Stalin si ještě pojistil vliv na Besarábii. Toto územní členění bylo následně ještě upraveno dodatkem smlouvy z 28. září 1939, ve kterém se Stalin vzdává těch území Polska, které byly obývány převážně etnickými Poláky. Zastavil tak svá vojska na místech, která bývala do roku 1920 Západní Ukrajinou a Západním Běloruskem. Výměnou za uvolněné polské území ovšem na Hitlerovi požadoval Litvu. Tento po krátkém váhání souhlasil Sovětský svaz však musel ještě dle dodatku smlouvy z 10. ledna 1941, zaplatit Německu odstupné ve výši 7. 500 000 USD, což v té době činilo 31.5 milionu říšskoněmeckých marek. Tato suma měla být vyplacena dílem dodávkami surovin a dílem měla být použita na snížení existujícího dluhu Německa vůči SSSR.

4 1
možnosti
Foto

Henderson v rozhovoru s Hitlerem 23. září 1939 prohlásil, že nikdy nevěřil v anglo-franko-ruský pakt.

1 1
možnosti
Foto

Před vypuknutí druhé světové války si Německo a SSSR rozdělili sféru vlivu. SSSR provedlo anexi Estonska, Litvy, Lotyšska. V červnu 1940 tam rozmístilo tolik vojáků, které tyto země neměly dohromady. Pak SSSR obrátilo svoji pozornost na Finsko. Dne 26 listopadu 1939 vypukla válka mezi Finskem a SSSR a byla ukončena porážkou Finska. Finsko v této válce ztratilo 25 000 vojáků a 61 letadel a SSSR v této válce ztratil 200 000 vojáků, 700 letadel a 1 600 tanků. Bylo to velmi draze zaplacení vítězství. Dne 22. června 1941 Německo napadlo SSSR. Stalin v době, kdy sovětská armáda ustupovala, obrátil se na USA a Spojené království o pomoc. Churchill, i když bylo Spojené království svíráno letadly Luftwaffe, pomoc slíbil a stejně tak pomoc slíbilo USA a Kanada. Pomoc do SSSR šla z 25 procent arktickou cestou, z 25 procent pomoci šlo přes Irán a 50 procent pomoci přes Vladivostok. Pomoc, kterou byla spojenci poskytována, byla v Sovětském svazu přísně tajná. Tanky, auta byla okamžitě přebarvena, aby nebylo poznat, odkud pochází. Do Ruska bylo arktickou cestou vypraveno 811 lodí. Z nich plavbu dokončilo 720, 33 se z různých důvodů vrátilo a 58 jich bylo potopeno, což představovalo ztrátu 7,2 procenta. Zpět se jich vrátilo 717 z důvodu, že lodě byly předány Sovětům. Ze 717 vracejících se lodí jich bylo potopeno 29, což představuje ztrátu 4 procent. Z tuto cenu dostalo Rusko arktickou cestou 4 miliony vojenského materiálu, z toho 5 000 tanků, a 8 000 letadel. Celková pomoc Sovětskému svazu mezi léty 1941 až 1945 představovala 21 621 bitevních letounů a 12 439 tanků a samohybných děl. Většina pomoci přicházela z USA. Mimo zbraní poskytlo USA SSSR 4, 4 miliony tun potravin, dalších 200 000 tun potravin poskytla Kanada. Dostalo 15, 4 milionů párů vojenských bot, 2 000 lokomotiv určených pro sovětské tratě, 11 000 nákladních automobilů, 90 nákladních lodí, 98 milionů metrů bavlněných tkanin, 57 milionů metrů vlněných tkanin, k tomu benzín, suroviny a další věci.

4 0
možnosti
Foto

Hlavně, že jsme si užívali "korektnosti" po více než 40 let. "Korektně se nemluvilo o tom, že západní část našeho území až po Plzeň osvobodila americká armáda. "Korektně" se nemluvilo o tom, že Američané mohli osvobodit Prahu už o pár dnů dříve a ušetřit ji tak od posledního nacistického běsnění. Což ovšem Sověti nedovolili, zatímco sami evidentně "nespěchali" s jejím osvobozením. Naštěstí se Praha už nedočkala zničení jako Varšava, kde Sověti rovněž "nespěchali" a hezky si na její zničení počkali.

"Korektně" se nemluvilo o tom, že sovětští "osvoboditelé" - zejména ti z první vlny - se u nás chovali jako na dobytém území, okrádali lidi a znásilňovali ženy.

A "velmi korektně" se vůbec nemluvilo o tom, že nás nejenom osvobodili ale také si nás podmanili na řadu desetiletí. (Dle jejich představ to mělo být na věčné časy). A když se jim v šedesátých letech nelíbilo, že jsme chtěli žít trochu svobodněji, tak k nám s obrovskou armádou vtrhli v srpnu 68 znovu, ještě jednou nás důkladně "osvobodili" pro sebe.

Shrnuto a podtrženo, pro život lidí v naší zemi, pro možné uspořádání poměrů a pro možné rozvinutí civilizovaného, svobodného způsobu života by bylo pro nás mnohem lepší, kdyby nás osvobodili Američané. Namísto toho nám byl "nezištnými" sovětskými "osvoboditeli" vnucen totalitní režim na dlouhá desetiletí. Ocitli jsme se za ostnatými dráty a kdo chtěl z klece utéct ven, do svobodného světa, na toho se na hranicích střílelo, jakoby u nás platilo setrvalé stanné právo.

Ale jistě, květen 1945 lidé chápali jako osvobození od hrůz nacizmu a zásluhu sovětské armádě na tom nikdo neupírá. Také nikdo nepopře, že lidé Sovětského svazu nesmírně trpěli a přinesli obrovské oběti. Nacisté páchali na obsazeném sovětském území neslýchaná zvěrstva. Korektně však je třeba říci také to, že SSSR de facto pomohl nacistickému Německu vyzbrojit se a pomáhal při výcviku jeho armády. Čímž se hlubokým, závažným způsobem podílel na vzniku druhé světové války.

4 0
možnosti
Foto

Stejná neslýchaná zvěrstva pachála sovětská armáda v Prusku a další zvěrstva v každé zemi, kterou osovbodila.

3 0
možnosti
Foto

Výborně ! Samozřejmě karma R^

3 3
možnosti

Škoda, že autor opomenul napsat úvodem kdo započal 2. světovou válku. Letos v Polsku budou pamětní akce na výročí vzniku této války. A byli to tehdy nacisté s komunisty, kteří po dohodě napadli před 80. roky v září 1939 Polsko a tím zažehli světovou válku. Británie s Churchillem v čele odmítala jakýkoli kompromis s Německem a raději bojovala osamocena do 21.6.1941. Autor samozřejmě neuvádí, že do tohoto data dostávalo Německo z SSSR potřebnou hospodářskou pomoc. Ropou počínaje a zemědělskými produkty konče. V té době také vzrůstala obrany schopnost Británie díky válečné podpoře Kanady, Austrálie a dalších zemí patřících do jejího impéria. V tu dobu Německo si netrouflo dělat invazi přes kanál do Británie. Tento článek autora mi připomíná přednášku lektora VUMLu z komunistické doby!!

5 1
možnosti
Foto

Druhá světová válka začala 1. září 1939. Jak se téhož dne zapojil SSSR do bojových operací? Je nutné sdělit, co se dělo tentýž den. Nikoliv až po obsazení Varšavy.

1 2
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS