Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Autore, nebudete tomu věřit, ale teď v době čtení vašeho článku tu jeho knihu mám asi metr od sebe v jednom z knižních komínků.

0 0
možnosti
Foto

Jediný, kdo patrně ani nepochopil příležitost nové Evropy (natož aby ji uchopil) je Rusko. Země, která zůstala u jakési starověké imperiální doktríny, která absolutně nepatří do třetího tisíciletí; vypadá v něm (a chová se v něm) jako nějaký dinosaurus.

7 0
možnosti
Foto

A který stát se nechová ve třetím tisíciletí jako dinosaurus: Nejsou to náhodou všechny státy, které před právem na secesi povýšily princip zachování územní celistvosti na svatý grál?

0 0
možnosti

Ukrajina byla součástí Ruska do roku 1918. Má tedy Rusko nárok na celou Ukrajinu? A pokud odpovíte ano, má v tomto případě nárok i na Varšavu? Na podobné historické nároky pozor. Někdo by si mohl vzpomenout, že na nás má nárok Rakousko. Už to koneckonců udělala země, která Rakousko pohltila, a odvolávala se přitom na tisíciletou Svatou říši římskou, jejíž jsme byli součástí. Zkuste se zamyslet: opravdu měla Německá říše takovýto historický nárok na české země? Pokud odpovídáte ano u Krymu a Ruska, očekávám od vás konzistentní odpověď. Nebo aspoň vysvětlení případné nekonzistentnosti.

10 1
možnosti

A ještě bych podotknul, že v roce 1918, s rozpadem carského ruského impéria, byla vyhlášena také Ukrajinská lidová republika. Zahrnovala také Krym a Kubáň. Krym byl tedy považován za součást Ukrajiny. Součástí Ruské federace jako svazového státu, se stal až v roce 1921, po porážce protikomunistických sil a obsazení celé Ukrajiny Rudou gardou. Ukrajina byla poté připojena ke vznikajícímu Sovětskému svazu. Byla vlastně Ruskem dobyta, tak jako další země, kterým bolševici nejdříve dali právo na sebeurčení, a když se osamostatnily, zase si je dobyli zpátky. Odolalo jenom Finsko. Proč jsem ještě uvedl tuto historickou exkurzi? Někteří obdivovatelé Ruska odmítají, že by současné Rusko nějak navazovalo na SSSR. Jenže jsou ve svých výrocích nekonzistentní - a tím ukazují, že původní carská říše, SSSR a dnešní Rusko jsou jenom jiné názvy téhož státního útvaru. Pokud říkáte, že byl Krym součástí Ruska od dob Kateřiny Veliké, tak tou byl pouze do roku 1918, a to společně třeba s Varšavou. V roce 1921 se stal součástí Ruské federace, svazového státu, a v roce 1954 jí přestal být. Součástí Ruské federace byl tedy Krym pouze 27 let. Mnohem delší dobu byl součástí Ukrajiny. Anebo si můžeme přestat předstírat a přiznáme barvu. SSSR byl ve skutečnosti také ruskou říši, ta po svém rozpadu přišla o mnohá území a nyní se aspoň část z nich, třeba Krym, pokouší získat zpátky.

8 0
možnosti

P47e76t25r 55B24u68r55i13a62n

26. 4. 2019 14:46

Tak tu snůšku lží a rudých blábolů jsem měl sil číst jen do poloviny. A to jsem si ještě celou první čtvrtinu myslel, že se jedná o parodickou taškařici. Zvlášť ta pasáž o tom, jak Gorbačov se svou perestrojkou chtěl aby socialismus konkurenčně soupeřil s kapitalismem, byla obzvlášť vydařená prča. Pokud jste knihu Perestrojka od Gorbačova opravdu četl a ve sdělení, že napříště budou všechny státní podniky nejen samostatně hospodařící, ale i hospodářsky soběstačné nepochopil, že se jedná o ručník hozený do ringu, tak to potěš.

10 0
možnosti
Foto

Proč by národní podnik Budvar nemohl samostatně hospodařit a být hospodářsky soběstačný? Když tomu tak je?

0 2
možnosti

J41i79r69i 29B45o72r

26. 4. 2019 12:54

Vy můžete učit na VUMLu. Těm ruským občanům Krymu to štěstí přeji.Myslím že ho budou ještě potřebovat.

15 0
možnosti
Foto

J22a26k61u14b 95R28o69t34h

26. 4. 2019 12:26

Rozpad CCCP uchopila Střed a Západní Evropa zcela skvěle. Ale chápu, že vám nacionalistickým starokomunistům se to nelíbí. :-/;-D

14 0
možnosti

Pro ně je to přece geopolitická katastrofa.

4 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS